وبلاگ, وکیل جعل سند, وکیل کیفری

آنچه برای شناخت جرم جعل سند عادی لازم است

آنچه برای شناخت جرم جعل سند عادی لازم است

آنچه برای شناخت جرم جعل سند عادی لازم است

به طور کلی جعل سند به این معناست که نوشته یا علامتی توسط یک شخص، به شکل دیگری ساخته شده یا تغییر داده شود. همچنین جعل سند، تنها بر روی نوشته های کاغذ انجام شده و شخصی که این نوع اقدامات را روی اسناد اصلی و واقعی انجام دهد، جاعل محسوب می شود. از طرفی اسناد هم انواع مختلفی داشته و جرم جعل سند عادی متفاوت با جرم جعل اسناد دیگر می باشد. در این مقاله به شناخت انواع مختلف اسناد و مجازات مربوط به هر کدام می پردازیم.

شناخت جرم جعل

مفهوم جرم جعل سند عادی

تعریف جرم جعل عبارت است از تولید یا خلق اسناد غیر قانونی یا تغییر تاریخ و نوشته هایی ک در یک سند به کار برده می شود. همچنین هنگامی که صاحب اصلی یک سند ادعا کند که شخص ارائه دهنده سند در آن دست برده و تغییری در متن و تاریخ سند ایجاد کرده است، در حقیقت ادعای جعل سند کرده و شخص ارائه دهنده مرتکب جرم جعل سند عادی می گردد. از طرفی جرم جعل مانند سایر جرم ها، دارای سه رکن اصلی می باشد که عبارتند از:

– رکن مادی: رکن مادی جرم جعل دارای بخش های رفتار، اوضاع و نتیجه بوده و هر کدام معنای متفاوتی در جرم جعل اسناد دارد. رفتار در جرم جعل به معنای ساختن یا تغییر دادن کلی اسناد می باشد. اوضاع و احوال در جرم جعل به این معنا است که سند ساخته شده یا جعل شده باید قابلیت به اشتباه انداختن دیگران را داشته و در حقیقت افراد آن را با سند اصلی اشتباه بگیرند. آخرین بخش رکن مادی، نتیجه بوده و به این معنا است که جرم جعل سند عادی کاملا یک جرم مطلق بوده و لازم نیست که ضرری به افراد وارد کند.

– رکن معنوی: رکن معنوی در جرم جعل اسناد به این معنا است که شخص جاعل نیت و اهداف متفاوتی دارد. در حقیقت شخص جاعل، علاوه بر داشتن علم و قصد در ارتکاب جرم، نیت تقلب و جا زدن سند اشتباه به جای سند اصلی را هم دارد.

 – رکن قانونی: عنصر قانونی در جرم جعل به این معنا است که هر گونه جرمی که در رابطه با جعل اسناد صورت گیرد، در قانون اسلامی مجازات داشته و قانون گذاران به مجازات جرم جعل می پردازند. همچنین مجازات جرم جعل سند عادی، در ماده های مختلف قانون اسلامی ذکر شده است.

درباره بهترین وکیل ملکی در تهران بیشتر بدانید.

بررسی انواع مختلف سند

به طور کلی سند، هر نوع نوشته ای است که اغلب برای اثبات دعوا مورد استفاده قرار می گیرد. از طرفی هم تنها نوشته هایی که مکتوب هستند قابل قبول می باشند. به عنوان مثال عکس یا صدای ضبط شده، سند محسوب نمی شود و در مراجع قضایی ممکن است در حد اماره و قرینه بکار بروند که اهمیتی پایین تر از دلیل دارند . همچنین در سیستم قانونی ایران، دو نوع سند وجود دارد که هر کدام دارای ویژگی های خاص و حائز اهمیتی می باشند. این نوع اسناد عبارتند از:

  1. سند رسمی: سند رسمی، سندی است که در اداره ثبت اسناد و املاک یا دفاتر اسناد رسمی نزد مامورین رسمی ثبت شده و صلاحیت آنها بر طبق مقررات قانونی تنظیم شده باشد. پس یک نوع سند زمانی رسمی می شود که نزد دفاتر رسمی، صلاحیت آن تایید شود.

       2. سند عادی: هر نوع سندی که دارای شرایط ذکر شده برای سند رسمی نباشد، یک نوع سند عادی محسوب می شود که جرم جعل سند عادی متفاوت با سند رسمی است.

تفاوت اسناد رسمی و عادی

تفاوت اسناد رسمی با اسناد عادی به گونه ای است که اسناد عادی نزد مامورین دولتی یا دفاتر اسناد رسمی تایید و تنظیم نمی شوند. همچنین از دیگر تفاوت هایی که بین دو نوع سند رسمی و عادی وجود دارد به این گونه است که وقتی در دعوایی سندی ارائه شود، در اسناد عادی شخص می تواند ادعای انکار، تردید و جعل کند ولی در اسناد رسمی، شخص فقط می تواند ادعای جعل داشته باشد چرا که سند مربوطه در دفاتر رسمی تنظیم شده و ادعاهای انکار و تردید به آن وارد نمی باشند. از طرفی جرم جعل سند عادی نسبتا کمتر از جرم جعل سند رسمی می باشد. سه مقوله انکار، تردید و جعل، نوعی دفاع محسوب می شوند که شخص با استفاده از آنها می تواند ادعا کند سند مربوطه باطل بوده یا معامله مربوط به آن سند فسخ شده است. بنابراین دفاع، اقسام مختلفی دارد که عبارتند از:

– انکار: در این نوع دفاع، فرد دست خط یا امضایی که در سند با نام او ثبت شده است را انکار کرده و ادعای جعل سند می کند.

– تردید: در این نوع دفاع، سند مربوطه نزد نزد شخص ثالث ذی نفع مانند ورثه شخص ادعا کننده برده شده و از آنها در صورت صحت امضا یا نوشته سوال می شود. به عنوان مثال، ورثه امضا را تایید نکرده و با توجه به شناختی که نسبت به شخص ادعا کننده دارند، در آن تردید می کنند.

– جعل: جعل سند به این معنا است که شخص ادعا کند کلمه ای به نوشته اضافه شده یا از آن حذف شده و تغییری در صورت کلی و تاریخ سند مربوطه ایجاد شده است. در این مورد جرم جعل سند عادی با جرم جعل سند رسمی متفاوت بوده و مجازات های جداگانه ای برای آنها در نظر گرفته می شود.

درباره بهترین وکیل کیفری در تهران بیشتر بدانید.

بررسی مجازات مربوط به جرم جعل اسناد مختلف

مجازات جرم جعل سند عادی

مجازات جرم جعل و استفاده از اسناد مجعول،در خصوص اسناد رسمی   تاکنون ثابت بوده و جرمی غیر قابل گذشت محسوب می شود. همچنین در این نوع جرائم، گذشت شاکی تنها موجب کم شدن مجازات حبس می شود. مجازات های جرم جعل سند عادی و رسمی عبارتند از:

  1. هنگامی که کارمندان و مسئولان دولتی و غیر دولتی تغییری در اسناد ایجاد کرده، امضا و مهر جدید ساخته و اسامی اشخاص را در نوشته ها تغییر دهند، علاوه بر مجازات های اداری و پرداخت خسارت، به حبس از یک تا پنج سال یا پرداخت وجه نقدی محکوم می شوند.
  2. هنگامی که شخصی نوشته ها و اسناد غیر رسمی را جعل کرده و اسناد جعلی را مورد استفاده قرار دهد، به حبس از شش ماه تا دو سال یا پرداخت وجه نقدی محکوم می شود.
  3. . هنگامی که فردی احکام، امضا، مهر و دستخط مقام معظم رهبری یا سران سه قوه را جعل کرده و اسناد جعلی را مورد استفاده قرار دهد، به حبس از سه تا پانزده سال محکوم می شود.
  4. هنگامی که شخصی مدارک اشتغال به تحصیل، فارغ التحصیلی و ارزشنامه های تحصیلات داخلی و خارجی را جعل کرده و اسناد جعلی را مورد استفاده قرار دهد، به حبس از یک تا سه سال محکوم می شود.
  5. هنگامی که شخصی مهر و علامت یکی از ادارات و موسسات دولتی و غیر دولتی را جعل کرده و اسناد جعلی را مورد استفاده قرار دهد، به حبس از شش ماه تا دو سال یا سه سال محکوم می شود.

از بهترین وکیل جعل سند در تهران میتوانید راهنمایی های لازم را گرفته و با دانستن قوانین این ماده نیز با آگاهی بیشتری پیش روید.همچنین با مراجعه به دفتر وکیل دادگستری در تهران مشاوره خود را داشته باشید.

جمع بندی

در نتیجه جرم جعل سند عادی  در قانون مجازات طبق اخرین اصلاحات ( قانون کاهش حبس مجازات های تعزیری ) قابل گذشت بوده و لکن جرم جعل سند  رسمی در قانون مجازات، جرمی غیر قابل بخشش بوده و اشد مجازات برای این نوع مجرمان در نظر گرفته می شود. به طور کلی مجازات تعیین شده برای اسناد رسمی، بیشتر از مجازات تعیین شده برای اسناد غیر رسمی بوده و جعل هر کدام جرم محسوب می شود. همچنین جعل سند و استفاده از سند جعلی، دو جرم متفاوت شناخته شده و هر کدام مجازات متفاوتی خواهند داشت. بنابراین جرم جعل سند عادی به تنهایی کمتر از جرم جعل سند رسمی بوده و مجازات کمتری خواهد داشت.

برای اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله بهترین وکیل کلاهبرداری در تهران رو مطالعه نمایید.