اعتراض به رای داوری تجاری
دراین مقاله درخصوص اعتراض به رای داوری تجاری بین المللی مطابق قانون داوری تجاری بین المللی جمهوری اسلامی ایران کلیاتی را توضیح خواهیم داد رای داوری همانند رای دادگاه یک طرف محکوم له و طرف دیگر محکوم علیه دارد ممکن است محکوم علیه راسا حکم داوری را اجرا کند این موضوع در عرصه تجارت بین الملل امری غیرقابل باور نیست لکن در بسیاری از موارد محکوم علیه تمام تلاش خود را برای تغییر رای صادره به نفع خود انجام می دهد که تحت عنوان اعتراض به رای قابل بررسی ست . اعتراض به رای در عرصه تجارت بین المللی هم ممکن است به دیوان داوری تسلیم شود و هم این امکان وجود دارد که در دادگاه ملی یک کشور مطرح گردد .
الف-اعتراض به رای داوری در دیوان داوری
1- ،تصحیح رای :
هرچند دیوان داوری با صدور رای از رسیدگی فارغ شده است ولی اگر اشتباهات تایپی یا ویرایشی در رای صادره وجود داشته باشد مطابق مقررات قانون داوری تجاری بین المللی قابلیت تصحیح دارد
2-تکمیل رای :
این امکان وجود دارد نسبت به بخشی از اختلاف که در جلسه داوری رسیدگی و بررسی شده است در زمان تنظیم مفاد رای داوری ، از قلم افتاده باشد ! در این صورت نیز امکان تکمیل رای داوری وجود دارد.
3-تفسیر رای :
این احتمال همیشه وجود دارد که بخشی از متن رای داوری دارای ابهام باشد و لازم باشد تفسیر روشنی از رای اخذ گردد در این صورت بهترین مرجع تفسیر دیوان داوری صادره کننده رای است .
درخصوص موارد سه گانه فوق قانون داوری تجاری بین المللی در ماده 32 بیان می دارد :
1
داور می تواند بنا به تقاضای هریک از طرفین یا راسا هرگونه اشتباه در محاسبه ، نگارش و یا اشتباهات مشابه در رای را اصلاح و یا از آن رفع ابهام کند مهلت تقاضای طرفین سی روز از تاریخ ابلاغ رای می باشد وباید نسخه ای تقاضای مزبور برای طرف دیگر ارسال شود داور حداکثر ظرف سی روز از تاریخ صدور رای ، نسبت به اصلاح آن اقدام خواهد کرد .
2
هرکدام از طرفین می تواند ضمن ارسال اخطاریه برای طرف دیگر ، ظرف سی روز از تاریخ دریافت رای ، از داور تقاضا کند نسبت به ادعاهایی که اقامه کرده ، ولی در رای مسکوت مانده است رای تکمیلی صادر کند . داور چنانچه این درخواست را موجه تشخیص دهد ظرف شصت روز نسبت به صدور رای کمیلی اقدام می کند داور می تواند درصورت لزوم مهلت مزبور را تمدید کند .
3
-مقررات ماده 30 در مورد اصلاح ، تفسیر و رای تکمیلی لازم الرعایه ست "
4
مکان تجدیدنظرخواهی از رای دیوان داوری
آیا این امکان وجود دارد که از رای داوری تجدیدنظرخواهی شود ؟ و دیوان داوری مجدد وارد رسیدگی ماهوی شود ؟این موضوع در دوحالت امکان دارد :
1
در موافقتنامه داوری این امر پیش بینی شده باشد
2
به موجب قانون شکلی حاکم بر رسیدگی داور امکان طرح مجدد در دیوان داوری وجود داشته باشد دراین صورت مطابق شروط موافقتنامه یا مقررات شکلی حاکم عمل خواهد شد .
ب-اعتراض به رای داوری در دادگاه ملی شود ؟این موضوع در دوحالت امکان دارد :
اینکه کدام دادگاه ملی صالح است در مقاله مفصل تری به موضوع پرداخته ایم در این مقاله مختصر به این موضوع پرداخت که در چه مواردی قابلیت اعتراص در دادگاه ملی دارد اما پیش از هرچیز باید به این نکته توجه کرد که خواسته اصلی دعوی ابطال یا بطلان رای داوری در نزد دادگاه ملی یک کشور مطرح می گردد این موارد با توجه به قانون داوری تجاری بین المللی جمهوری اسلامی در دو دسته قابل بررسی دسته ای که نیازمند طرح آن توسط شخص ذی نفع در مهلت می باشد و گروهی که دادگاه به واسطه اهمیت ان میتواند بدون نیاز به طرح توسط ذی نفع راسا و بدون مهلت رسیدگی کند .
اول-موارد قابل ابطال رای داوری تجاری بین المللی در دادگاه ملی که مستلزم طرح آن در مهلت توسط ذی نفع می باشد :
1
فقدان اهلیت یکی از طرفین اختلاف
2
بطلان موافقتنامه داوری
3
عدم رعایت مقررات ابلاغ
4
عدم امکان ارائه دلایل و مدارک
5
تجاوز از حدود اختیارات
6
عدم مطابقت ترکیب هیئت داوری یا آئین دادرسی با موافقتنامه داوری
7
مشارکت داور جرح شده در رای
8
صدور رای به استناد سند مجعول
9
کتمان مدارک
دوم – موارد قابل ابطالی که دادگاه می تواند
راسا و بدون مهلت نسبت به ابطال آن اقدام نماید :
1-داوری نپذیری اختلاف
دراین خصوص شما را به مطالعه مقاله مستقلی با عنوان : "موضوعات غیرقابل ارجاع به داوری " دعوت می کنیم .
2-مخالفت با نظم عمومی و اخلاق حسنه
3-مخالفت رای با قواعد آمره
4-مخالفت رای مربوط به املاک با قوانین آمره و اسناد رسمی
در این مقاله سعی کردیم به اختصار شما را با موارد ابطال و اعتراض به رای داوری اشنا کنیم و در مقاله مفصل تری به موارد مذکور خواهیم پرداخت و در سایت ادیب وکیل ( وکیل تخصصی دعاوی داوری ) منتشر خواهیم کرد اما در پایان نکته مهم دیگری که لازم به ذکر است مواردی ست که پس از ابطال قابلیت ارجاع
مجدد در دیوان داوری را دارند موارد عدم امکان ارائه دلایل و مدارک ، استفاده از سند مجعول یا مکتوم ، مخالفت با نظم عمومی و اخلاق حسنه ، مخالفت رای با املاک و قوانین امره و اسناد رسمی و عدم رعایت مقررات ابلاغ و مخالفت ترکیب هیات داوری با ایین دادرسی یا موافقتنامه داوری و در پایان نظر موثر داور جرح شده از مواردی ست که دکترین معتقدند درصورت ابطال رای داوری امکان طرح مجدد آن در دیوان داوری وجود دارد .