اجرای رای داوری بینالمللی
یک مرحله حیاتی در فرآیند داوری است که برای اعمال حکم داوری و حل اختلافات بین طرفین ضروری است. در این مرحله، حکم داوری که به صورت قطعی و قابل اجرا صادر شده است، باید به عملیاتی قابل اجرا ، تبدیل شود. در زیر به طور مختصر، فرآیند اجرای رای داوری بینالمللی را توضیح میدهیم: تبیین محل اجرا : اولین گام در اجرای رای داوری، تعیین محلی است که حکم داوری باید در آن اجرا شود. تقاضای اجرای رای ممکن است از دادگاه کشور مقر داوری و یا از کشور دیگری به عمل آید در هردو مورد ، رای مذکور ممکن است به استناد کنوانسیون نیویورک یا سایر قوانین و مقررات مورد شناسایی و اجرا قرار بگیرد . اگر عضو کشور متعاهد در کنوانسیون نیویورک باشد شامل کلیه آرای داوری بین المللی می شود که داخل یا خارج از آن کشور معین صادر شده است بدین توضیح که اگر یک رای از کشور خارجی در ایران مورد تقاضای شناسایی و اجرا قرار بگیرد چنانچه کشور صادر کننده رای کشور متعاهد باشد و یا با ایران عمل متقابل داشته باشد و در زمره قراردادهای تجاری باشد محاکم قضایی ایران آن را به رسمیت می شناسند و دستور اجرا می دهند مگر اینکه با نظم عمومی و قواعد آمره قانون داوری تجاری بین المللی مغایر باشد لکن اگر کشور صادر کننده رای از کشورهای متعاهد نباشد شرایط سخت تری حاکم است و ایران مطابق با قانون داوری تجاری بین المللی جمهوری اسلامی ایران حکم صادره را مورد شناسایی و اجرا قرار میدهد .
آرایی از تحت شمول کنوانسیون
خارج است که داخلی محسوب شود داخلی در اینجا به معنای کشور مقر داوری نیست بلکه منظور فقدان عنصر بین المللی است .جمهوری اسلامی ایران کنوانسیون نیویورک را منحصرا در مورد اختلافات ناشی از روابط حقوقی قراردادی یا غیرقراردادی که حسب قانون جمهوری اسلامی ایران تجاری محسوب می شود اعمال خواهد نمود بنابراین تمایز بین داوری تجاری و غیرتجاری از نقطه نظر کنوانسیون برای کشورهایی که اعلامیه مزبور را صادر کرده اند مثل ایران دارای اهمیت است .برای دریافت توضیحات بیشتر به مقاله ای تحت عنوان ” الحاق ایران به کنوانسیون شناسایی و اجرای احکام داوری خارجی “ منتشر در سایت ادیب وکیل ( وکیل داوری ) مراجعه نمایید .لازم به ذکر است در این خصوص تقاوتی بین ارای داوری موردی و داوری سازمانی نیست می توانید به مقاله مستقل در این زمینه با عنوان ” داوری موردی و سازمانی “ در عرصه داوری بین المللی مراجعه کنید .
ترجمه حکم داوری :
اگر حکم داوری به زبانی غیر از زبان رسمی محل اجرا صادر شده باشد، ابتدا باید آن را به زبان مورد نیاز ترجمه کرد تا قابل فهم برای طرفین و مراجع مربوطه باشد.شناسایی حکم : هیچ کشوری وجود ندارد که مرجع قضایی وی بدون شناسایی و اعتبار بخشی به رای دادگاه ، حکم به اجرای آن رای صادر کند و این موضوع در دو قلمرو قابل بررسی است قلمرو داخل کنوانسیون شناسایی و اجرای احکام داوری خارجی و خارج از کنوانسیون . اجرای حکم : پس از شناسایی، مرحله اصلی اجرایی آن آغاز میشود. در این مرحله دادگاه متعاقب درخواست شناسایی و اجرای رای داوری ، دستور اجرا صادر می کند و این میتواند شامل انجام اقدامات اجرایی مختلف مانند پرداخت جبران خسارت، انتقال اموال، تحویل مالکیت، یا انجام اقدامات دیگر بر اساس حکم داوری باشد. در جمهوری اسلامی ایران نیز در خصوص کشورهای غیرمتعاهد که عمل متقابل ندارند مطابق قانون داوری تجاری بین المللی اجرای رای داور مطابق قانون اجرای احکام به مانند سایر آرای محاکم در مرحله اجرا قرار خواهد گرفت و در خصوص کشورهای متعاهد مطابق کنوانسیون نیویورک دستور به اجرا صادر می کند . نظارت بر اجرا : دادگاههای ملی میتوانند نقشی در نظارت بر فرآیند اجرای حکم داوری داشته باشند، بهطوریکه مطمئن شوند اجرای حکم بهطور صحیح و با رعایت قوانین صورت میگیرد. جهت مطالعات بیشتر مقالات زیر توصیه می شود : ” شناسایی و اجرا در کنوانسیون نیویورک ” “موارد ابطال در کنوانسیون نیویروک “