ابلاغ رای داوری بااظهارنامه
داور پس از صدور رای داوری موظف است رای داوری را به طرفین ابلاغ نماید در این مرحله که یکی از حساس ترین مراحل فرایند داوری است و درصورت عدم بکارگیری روش صحیح ابلاغ می تواند منجر به ابطال رای داوری شود گاه در قرارداد داوری روش داوری توافق شده است و گاه توافقی نشده که در صورت اخیر داور موظف است رای داوری خود را از طریق دفتر دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به اصل دعوی را دارد به طرفین ابلاغ نماید. در این مقاله قصد داریم به این موضوع بپردازیم که انتخاب شیوه ابلاغ رای داوری با اظهارنامه در قرارداد داوری چه مزایایی دارد این امکان برای طرفین پیش بینی شده است که در توافقنامه داوری که به شرط داوری یا موافقتنامه داوری یا قرارداد داوری نیز معروف است روش ابلاغ رای داور مورد توافق قرار گرفته باشد به عنوان مثال توافق شده است که رای داور به صورت دستی به طرفین ابلاغ گردد و یا توافق شده است که رای داور از طریق پست سفارشی دو قبضه به طرفین ابلاغ گردد و یا طرفین ارسال الکترونیک رای از طریق واتساپ را تعیین نموده باشند . دراین صورت اختلافی به وجود نمیاید و داور موظف است مطابق توافق مقرر ، رای داوری را ابلاغ نماید و درصورتی که از روش دیگری برای ابلاغ رای داوری استفاده نماید طرف محکوم می تواند با طرح دعوی ابطال رای داوری از آن جهت که در مهلت داوری رای به وی ابلاغ نشده است درخواست
ابطال رای داوری
را بنماید زیرا برخی از شعب قضایی عقیده دارند ابلاغ به روشی غیر از روش توافق شده به منزله ی عدم ابلاغ است هرچند برخی دیگر از شعبه چنانچه داور از روش اطمینان بخش تری برای ابلاغ استفاده کند ابلاغ رای داوری را معتبر می شمارند به خصوص اگر از روش ارسال اظهارنامه به شخصی که دارای سامانه ثناست استفاده شود . در هرصورت به عنوان وکیل تخصصی دعاوی داوری به شما توصیه می شود در صورتی که خودتان به تنظیم شرط داوری و روش ابلاغ اقدام می کنید روش هایی غیر از اظهارنامه را انتخاب نکنید . سوالی که به ذهن متبادر میشود انتخاب شیوه مناسب ابلاغ است . به نظر کدام شیوه جهت توافق مناسب تر است ؟ اگر قرار باشد از روشی غیر از دفتر دادگاه انتخاب گردد بهترین و مطمئن بخش ترین و مستندساز ترین شیوه ابلاغ استفاده از ارسال اظهارنامه به ویژه در موردی که طرفین دارای سامانه ثنا میباشند اگر این موضوع به عنوان شیوه ابلاغ در قرارداد داوری مکتوب و به امضا برسد روش مناسبی است .
علت مناسب بودن روش ابلاغ رای داوری
با اظهارنامه به ویژه در مواردی که شخص ثنا دارد موارد زیر است :
اول
1-مستندسازی آن از درگاه خدمات الکترونیک قضایی می گذرد و اعتبار این روش به جهت این که قوه قضاییه خود از این روش استفاده می کند مقبولیت بالایی نزد دادگاه دارد .
دوم
2-مطابق سامانه ثنا ، ارسال اظهارنامه قابلیت اثبات دارد و حتی امکان مشاهده و ارسال پیامک ابلاغ به طرفین وجود داشته و میتوان گواهی ابلاغ را نیز از دفتر خدمات الکترونی قضایی دریافت نمود .
سوم
3-سرعت بالایی در ارسال دارد و معمولا در فاصله ی یک روز کاری در سامانه شخص مخاطب درج میگردد .
چهارم
4-تغییر مکان ادرس مخاطب و عدم دسترسی به وی که ممکن است شخص مخاطب عمدا جهت بی اعتباری رای داوری و ایجاد مشکل در این فرایند به آن دست بزند بی اهمیت می سازد زیرا در سامانه ابلاغ الکترونیک قضایی داشتن کدملی طرف جهت ارسال به سامانه ابلاغ مخاطب کافی است و عملا نشانی مخاطب اهمیت خود را از دست می دهد .
علت نامناسب بودن سایر شیوه ها در ابلاغ رای داوری
با اظهارنامه به ویژه در مواردی که شخص ثنا دارد موارد زیر است :
اول
1-روش پست از هر نوعی که باشد ادعای تردید از جانب مدعی را ایجاد می کند که انچه به وی پست شده حاوی رای داوری نبوده و صرفا یک برگ سفید بوده است ! و شما را دچار چالش و دادگاه را درگیر تردید خواهد ساخت .
دوم
2-روش تسلیم فیزیکی رای داوری به طرفین ، این عیب بزرگ را دارد که اگر شخص محکوم ، محکومیت خود را پیش بینی کند و جهت دریافت رای حاضر نگردد تکلیف چیست ؟ این امتناع محکوم علیه ، داور را دچار چالش خواهد نمود.
سوم
3- روش های مجازی مانند پیام رسانها ؛ هرچند وقتی مورد توافق قرار میگیرند به معنای امادگی کامل شخص مخاطب در استفاده از این پیام رسان می باشد ولی بازهم این امکان وجود دارد به دلایلی ادعا شود که ابلاغ انجام نشده است
بعنوان مثال چنانچه شخص داور بر اثر سهو متن گفتگو و ارسال تصویر یا فایل رای داوری را از پیام رسان خود پاک کند یا به هردلیلی حذف شود و یا انکه بعد از مدتی که دعوی طرح گردید فایل مدنظر باز نشود مانند پیام رسان واتساپ که پس از مدتی برخی از فایلها را قادر به نمایش آنها و باز کردن آنها نمی باشد و مسلما در این وضعیت شخص مدعی هم این
موضوع را انکار می کند داور را با چالش روبرو خواهد ساخت . درنهایت باتوجه به اینکه سایر روش ها احتمال وجود ادعا های تردید آمیز در خصوص دریافت رای داوری از ناحیه شخص محکوم ایجاد میکنند که به بخشی از آنها اشاره شد شیوه های نامناسبی هستند و توصیه نمی شود .