مراحل روند داوری تجاری
در اختلافات بین المللی طرفین تصمیم میگیرند اختلاف تجاری خود را به داوری بسپارند و از مراجعه به دادگاه ملی خودداری می کنند در این صورت داوری تجاری بین المللی چه روندی را طی خواهد کرد در این مقاله قصد داریم روند داوری تجاری بین المللی را مختصرا از نظر بگذرانیم .روند داوری تجاری یک فرآیند حل اختلاف که به صورت خصوصی و بدون نیاز به مراجعه به دادگاه انجام میشود. این فرآیند از چند مرحله تشکیل شده است که در زیر به تفصیل توضیح داده میشوند:
1-تعیین داور یا داوران :
در این مرحله، طرفهای داوری، به توافق دربارهی داور یا داوران میرسند. انتخاب داور یا داوران معمولاً در توافقنامه ای که قبل از ورود به قرارداد یا در هنگام وقوع اختلاف تهیه میشود، صورت میگیرد. در صورتی که طرفها نتوانند به توافق برسند، ممکن است برحسب قانون حاکم ، مقام ناصب یا سازمان داوری یا دادگاه ملی یک کشور داور را تعیین نماید .
2-تقدیم ادعا و پاسخ :
طرف اول (کلیه مراحل داوری با نام «طرف اول» و «طرف دوم» شروع میشود) پرونده ، مستندات و ادله خود را به
داور یا داوران تقدیم میکند. سپس طرف دوم فرصت دارد تا به ادعاها و ادلههای طرف اول پاسخ دهد.
3-جلسه آغازین :
پس از تقدیم ادعا و پاسخ، معمولاً یک جلسه آغازین برگزار میشود. در این جلسه، داور یا داوران با طرفین آشنا میشوند، موضوع مورد داوری را بررسی میکنند و روند داوری را تبیین میکنند. همچنین، تعیین مهلت ها و زمانهای برگزاری جلسات بعدی از مواردی است که در این جلسه بررسی میشود.همچنین اگر در خصوص تعیین قانون حاکم تا آن لحظه تردیدی باقی مانده باشد در این جلسه ابتدا به این موضوع رسیدگی و تعیین تکلیف خواهد شد .
4-جرح داور :
البته جرح داور ممکن است قبل از جلسه آغازین مطرح گردد ولی از نظر عملی بسیار اتفاق میفتد که در جلسه آغازین این موضوع مطرح گردد این نکته نیز نباید از ذهن دور شود که درصورت وقوع حادثه ای که منجر به جرح داور یا داوران باشد در هر زمان از فرایند داوری به وقوع بپیوند قابل طرح است .
5-جمعآوری ادله و شواهد :
طرفین ادله و شواهد خود را جمعآوری و به داور یا داوران ارائه میدهند. این شواهد ممکن است اسناد، شواهد شفاهی، گواهینامهها و یا اظهارنامههای خود طرفین باشد.
6-جلسات داوری :
در این مرحله، جلسات داوری برگزار میشود که در آن داور یا داوران به بررسی موضوع مورد داوری، ارزیابی شواهد و ادله، گوش دادن به اظهارنظرهای طرفین و صدور تصمیم میپردازند.
7-اقدام به صدور رای داوری :
پس از بررسی دقیق موضوع مورد داوری و شواهد مطرح شده، داور یا داوران تصمیمهای لازم را در قالب رای داوری صادر میکنند. این تصمیم ممکن است شامل تعیین حقوق و تعهدات طرفین، تعیین جریمه یا تعیین جبران خسارت باشد.
8-شناسایی و اجرای رای داوری :
در صورت صدور تصمیم نهایی، طرفین ملزم به اجرای آن هستند. اگر یکی از طرفین عملکرد مشخص شده در رای داوری را انجام ندهد، طرف دیگر میتواند با تقاضای شناسایی و رای داور به دادگاه مراجعه کند.
9-در خواست ابطال رای داوری :
در مواردی که این امکان وجود دارد ، که رای داوری باطل گردد در این فرض شخص متضرر درخواست ابطال رای داوری را در دادگاه صالح طرح می کند در این صورت دادگاهی که مطابق تقاضای خواهان شناسایی حکم به اجرای رای اقدام نموده درصورت مواجهه با درخواست ابطال رای داور به این موضوع نیز رسیدگی می کند و میتواند تامین مناسب اخذ نماید.
این مراحل به طور کلی فرآیند داوری تجاری بین المللی را به اختصار بیان می کند ، اما توجه به شرایط خاص هر داوری و توافقات میان طرفین ممکن است روند مذکور کمی تغییر نماید برای آشنایی بیشتر مقالات زیر نیز پیشنهاد می شود :” نحوه تجربه در داوری تجاری بین المللی ” ” انتخاب داوران در داوری بین
المللی ” “ اعتراض به رای داوری تجاری ” ” بطلان رای داوری تجاری “