استفاده از داوری داخلی در موارد قراردادی
داوری داخلی یکی از روشهای محبوب برای حل اختلافات در قراردادها است که به شرکتها و افراد امکان میدهد اختلافات خود را بدون وارد شدن به دادگاهها و در محیطی خصوصی و محرمانه حل کنند. این روش از طریق توافقاتی که در قراردادها جای میگیرد، قابلیت اعمال و اجرا میباشد.
در اینجا برخی از جوانب و موارد مهم استفاده از داوری داخلی در موارد قراردادی را بررسی میکنیم:
قرارداد اصلی :
قرارداد اصلی گاه منشا چندین قرارداد بهم پیوسته دیگر و الحاقیه انها می شود و گاه روابط پیچیده ای را حاکم میسازد دراینصورت استفاده از داوری مسلط به مباحث حقوقی و نیز مشرف بر قواعد داوری می تواند در جریان تنظیم و امضای قرارداد نیز حضور داشته باشد و خود نیز داور اختلاف واقع شود دراینصورت به جهت تسلط بر موضوع قرارداد با سرعت بیشتری می تواند به صدور رای و حل اختلاف اقدام نماید .
انعقاد قرارداد:
امضای طرفین در قرارداد شامل توافق برای اجرای داوری داخلی است که تعیین کننده شرایط این فرایند میباشد
انتخاب داور:
طرفین میتوانند در قرارداد انتخاب داور خود را مشخص کنند یا از مکانیزمی مشخص برای انتخاب داور استفاده کنند.
مواد قراردادی:
مادهای در قرارداد ممکن است تعیین کننده شرایط داوری داخلی باشد که به ان شرط داوری می گویند ، از جمله اینکه اختلافات باید به چه صورتی حل شوند و چه قوانینی اعمال میشوند
مواد قراردادی:
مادهای در قرارداد ممکن است تعیین کننده شرایط داوری داخلی باشد که به ان شرط داوری می گویند ، از جمله اینکه اختلافات باید به چه صورتی حل شوند و چه قوانینی اعمال میشوند
موافقتنامه مستقل داوری :
امکان تنظیم یک قرارداد داوری مستقل از قرارداد اصلی وجود دارد دراین صورت اختیارات و صلاحیت های داور گسترده تر است .
اختیارات و موضوع داوری :
از انجا که قراردادها مباحث مختلفی چون ضمانت اجرا ، تعهدات طرفینی ، فسخ و خسارت را پوشش می دهند بهتر است در شرط یا موافقتنامه داوری دامنه اختیارات داور شفافتر تعیین گردد .
فرآیند داوری:
قرارداد ممکن است شرایط مربوط به فرآیند داوری را نیز تعیین کند، از جمله مراحل اختیاری مانند مرحله مذاکره و یا تعیین زمانبندی دقیق برای فرآیند داوری.
اجرای تصمیم:
تصمیمات داوری داخلی قابل اجرا و انجام میباشند و لازم الاجرا بودن رای داوری داخلی از طریق قوانین و مقررات مربوطه تضمین میشود.
محرمانگی:
یکی از مزایای داوری داخلی این است که فرآیند در یک محیط محرمانه و خصوصی انجام میشود که میتواند حفاظت بیشتری از اطلاعات محرمانه شرکتها را فراهم کند برای دوری از هرگونه تردید پیشنهاد میشود قید محرمانگی در قرارداد ذکر شود .
کاهش هزینهها و زمان:
داوری داخلی ممکن است هزینههای کمتری نسبت به رفتن به دادگاه و زمان کمتری برای حل اختلافات فراهم کند.
اعتبار قرارداد:
استفاده از داوری داخلی میتواند به اعتبار قرارداد و روابط تجاری میان طرفین کمک کند، زیرا نشان میدهد که طرفین آمادهاند به صورت مسئولانه و تحت قوانین مشخصی اختلافات خود را حل کنند.
توافق و تراضی :
یکی از مزایای استفاده از داوری داخلی این است که طرفین در مورد شرایط و قواعد داوری از پیش اطلاع دارند و به طور مستقیم در تعیین سرنوشت اختلافات خود شرکت میکنند. این امر باعث میشود که طرفین احساس خودکنترلی بیشتری داشته باشند و از حضور در دادگاههای عمومی که ممکن است کند و طاقتفرسا باشند، خودداری کنند.
امکان اعتراض:
در صورتی که یک طرف با تصمیم داور موافق نباشد، امکان اعتراض به تصمیم وجود دارد، اما باید از طریق مراحل قانونی مشخص شده در قرارداد این اعتراض صورت گیرد غالبا درخواست ابطال رای داوری از مرجع قضایی بعنوان راهکار پیش بینی شده در قانون می تواند مدنظر طرفین باشد
امکان تعویض داور:
قرارداد ممکن است مکانیزمی برای تعویض داور در صورت نیاز پیش بینی کند، به این ترتیب اطمینان حاصل میشود که فرایند داوری به صورت عادلانه و مستقل ادامه پیدا میکند.در قوانین و رویه قضایی از عنوان جرح داور استفاده میشود موجباتی که درصورت حدوث ، طرفین می توانند به صلاحیت ، استقلال و بی طرفی داور ایراد وارد کنند و مکانیزمی برای ان در نظر بگیرند
تسریع در حل اختلاف:
یکی از مزایای اصلی داوری داخلی این است که معمولاً به دلیل محیط خصوصی و سریعتر بودن فرآیند، اختلافات به سرعت و بدون تاخیرهای زیاد حل میشوند.
به طور کلی، استفاده از داوری داخلی در قراردادها میتواند به بهبود روابط تجاری، صرفهجویی در هزینهها و زمان، و حفاظت از اطلاعات حیاتی کمک کند و به طرفین اطمینان بخشد که اختلافات به صورت عادلانه و موثر حل خواهند شد.
النهایه باید این نکته را خاطر نشان ساخت که تمامی محاسن ذکر شده درصوتی محقق می شود که تنظیم متن شرط یا موافقتنامه داوری توسط وکیل تخصصی دعاوی داوری تنظیم شود چه اینکه گاه ممکن است بخاطر تنظیم غلط و پرابهام یک شرط یا موافقتنامه داوری ، پس از گذر چندماه و صدور رای داوری ، از طریق دادگاه صالح بدلیل عدم تحقق شرط داوری و امثال ان باطل گردد .